vászon szatyor sajátkezűleg

Készíts egyedi vászonszatyrot!

Örömmel tapasztalom, hogy a műanyag szatyrokat lassan, de biztosan felváltják a különböző textilekből, vászonból készült szatyrok, amik kevésbé terhelik a környezetet. De van még egy előnyük ezeknek a natúr vászon változatoknak, mégpedig az, hogy akár több módon is kidekorálhatjuk őket! Azt pedig majdnem elfelejtettem, hogy ebben a júniusi, esős októberben remek benti elfoglaltság egy ilyen szütyő elkészítése, akár gyerekeknek is 🙂

Mi most a textilfilceket vettük elő és a gyerekekkel készítettünk néhány darabot.

Elsőként az ajándékba szánt szarvas agancsos szatyrot készítettük el. A mintát én rajzoltam meg gépen, aztán nyomtatóval kinyomtattuk. A szatyorba a rajzolás előtt egy vastagabb lapot helyeztünk, hogy még véletlenül se üssön át a rajzolt minta a szatyor másik oldalára. A vastag lapra, vagyis szintén a szatyor belsejébe került a nyomtatott minta, ami szépen átlátszott a vászon anyagon.

Nem volt más hátra, mint szépen a mintát követve a filccel megrajzolni a motívumot. Egy ehhez hasonló szatyor elkészítéséhez persze bármilyen mintát fel lehet használni, akár egy szöveget is könnyedén fel lehet varázsolni a szatyorra.

A másik szatyor szabad kézzel készült, és a mintáját a kedvenc kiskutya és a kis tengerimalac inspirálták. Ebben az esetben csak egy vastagabb lapot tettünk a szatyor belsejébe, hogy ne üssön át a minta, aztán kezdődhetett is a rajzolás, dekorálás teljesen szabadon!

A mintákat forró vasalóval, a filchez tartozó útmutató alapján rögzítettem, így már jól bírja a mosást, vasalást. Textilfilcet több helyen is lehet vásárolni a miénk a Lidlből való, de legutóbb az IKEA-ban is vettem egy készletet. Natúr vászon szütyőt hobbiboltokban is be lehet szerezni, de láttam már élelmiszerboltban is.

Ugyanezzel a módszerrel persze lehet készíteni pólót, vagy más, lehetőleg pamutból készült dolgot is. A textilfilc könnyen kezelhető, így a gyerekek is ügyesen alkothatnak vele.